Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah

By | March 14, 2018


Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah,below is Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah
 

Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin Naib Canselor UMS Bermula Hari Ini

ISNIN, 19 JUN – Elakkan kontroversi, teguhkan integriti menjadi antara perkara yang ditekankan oleh Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin yang baru memulakan tugas sebagai Naib Canselor hari ini.
Pelantikan Prof. Dr. D. Kamarudin menggantikan tugas mantan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah yang menamatkan perkhidmatannya pada 17 Jun 2017.
Dilantik sebagai Naib Canselor UMS yang kelima, beliau yang sebelum ini memegang jawatan sebagai Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, menganggap tugas baru itu sebagai satu tanggungjawab besar untuk dipikul.
Justeru, beliau berharap kerjasama dan sokongan daripada semua pihak dapat membantunya untuk melaksanakan tugas sebagai Naib Canselor.
“Jawatan sebagai Naib Canselor ini hanya bersifat sementara, namun apa yang menjadikan keutamaan kita adalah tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.
“Marilah kita bersatu hati, singkirkan perasaan yang boleh menggugat keharmonian sekali gus memberikan output yang terbaik kepada universiti, negeri dan kepada negara secara keseluruhannya,” katanya.
Prof. Dr. D. Kamarudin berkata demikian ketika berucap pada majlis Nota Serah Tugas Naib Canselor UMS yang turut disaksikan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar merangkap Exco Pendidikan Negeri Sabah, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun di Galeri, Bangunan Canselori, UMS.
Prof. Dr. D. Kamarudin turut melahirkan rasa terima kasih kepada Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun kerana telah memberi bimbingan dan pelbagai tunjuk ajar sepanjang menjawat jawatan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa sebelum ini.
Sementara itu, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun berkata, tanggungjawab sebagai Naib Canselor bukanlah satu tugas yang boleh dipandang ringan.
Namun beliau menaruh keyakinan terhadap kemampuan Prof. Dr. D. Kamarudin menjalankan tugas yang diamanahkan dengan baik.
“Saya ingin berkongsi sedikit tentang ciri-ciri keperibadian Prof. Dr. D. Kamarudin yang kelihatan agak lembut dari luar, tetapi dia sebenarnya seorang yang jujur, tegas dan sangat komited.
“Pelantikan beliau adalah satu pilihan yang tepat, dan saya gembira kerana beliau adalah anak watan Sabah yang ketiga dipilih untuk menerajui UMS,” katanya
Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun turut memohon maaf sekiranya terdapat kesilapan yang dilakukan sepanjang lima tahun menjawat jawatan Naib Canselor.
“Saya juga manusia biasa yang tidak terlepas daripada membuat kesilapan. Saya memohon maaf sekiranya ada tingkah laku atau kekasaran bahasa yang menyinggung perasaan kakitangan, para pensyarah atau penyelidik,” katanya.
Majlis itu turut menyaksikan Datuk Seri Panglima Masidi Manjun mewakili Kerajaan Negeri Sabah menyampaikan surat watikah pelantikan Naib Canselor daripada Kementerian Pendidikan Tinggi kepada Prof. Dr. D. Kamarudin.